Mama

Het is vandaag Moederdag en ik vond dit een mooie gelegenheid voor een post over Mama’s.
Bruiloften hebben namelijk net als een aantal feestdagen altijd tradities waarbij je geconfronteerd wordt met je familie en eventuele gevoeligheden.
Deze gevoeligheden en emoties zijn uit het leven gegrepen. Het is mooi dat ze er zijn en ik vind het prachtig om ze te mogen fotograferen, want hier gaat het om: basisliefde.

De foto’s die ik mag maken zijn namelijk een liefdevolle herinnering of dragen bij aan een verwerkingsproces van verlies (of beide).
Het is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend: maar ieder bruidspaar wil moederliefde voelen op hun trouwdag.

Meestal zie ik dat moeders een kleine tienduizend taken op een bruiloft hebben, ondanks dat er een ceremoniemeester of wedding planner aanwezig is. Dit zijn vaak ogenschijnlijk kleine taken, die soms niet voor iedereen zichtbaar zijn.
Het zijn vaak de moeders die zorgen dat eigen (schoon-)familie hartelijk ontvangen wordt, dat de jongere en oudere generatie begeleid of verzorgd wordt, dat er zakdoekjes klaarliggen voor de bruid en die er als een waakhond op toezien dat er geen vlekken op de jurk komen.

Ik zie moeders op bruiloften met een moeiteloos organisatietalent, oprechte zorgzaamheid en vaak ook als een bijna kalmerende psycholoog.
In deze blogpost zie je 40 foto’s waarop moederliefde zichtbaar is.

De eerste foto is van een Oma die de jarretels van haar kleindochter vastzet.
Oma was verrukt toen ze hoorde dat haar kleindochter haar zus, moeder en Oma bij zich wilde hebben, toen zij zich klaarmaakte voor haar trouwdag. Omringd door zoveel generaties vrouwen en gelach tijdens het aankleden, lukte het niemand om de jarretels van de bruid vast te krijgen.

Oma zei toen: ‘Oh dit weet ik nog wel van vroeger, toen we nog korsetten droegen…‘ en binnen 10 seconden zaten ze goed: ik had nét genoeg tijd om deze foto te maken.

De emoties van Oma toen ze haar kleindochter in haar trouwjurk zag: ze was zo ontroerd, blij en trots was dat ze erbij mocht zijn en kon helpen.
Ook wanneer je zelf net een jonge moeder bent en gaat trouwen, ervaar je op je trouwdag ook dat het ‘moeder zijn’ nooit stopt.
Daarom vind ik de intieme foto van de bruid die tussen alle plechtigheden door ‘nog even borstvoeding‘ geeft ook zo mooi!

Je bent en blijft moeder, wat er ook gebeurt en ook op je trouwdag: Mama is ‘Key’ in la familia.
Natuurlijk is dit niet vanzelfsprekend. Er zijn veel families waarin dit niet het geval is en worden er moeders (of moederliefde in het algemeen) gemist.
Dit is altijd zichtbaar en voelbaar op een bruiloft en hoe je het ook went of keert: het laat niemand koud.
Ik vond het daarom vandaag een mooie dag om even stil te staan bij alle lieve moeders, maar ook bij de moederliefde die je misschien moet missen.

Liefs, Isabelle

Posted byIsabelle Hattink